Web Analytics Made Easy - Statcounter

عضو هیأت علمی گروه زبان و ادبیات فرانسه دانشگاه فردوسی مشهد گفت: در ایران تلاشی شد برای ساخت فیلمی در رابطه با مولانا که البته با مشکلاتی روبه‌رو شد، هم اکنون در فرانسه اواخر ساخت فیلمی به نام مولانا است و اگر ما بیش از این بی‌توجهی کنیم در ساخت این اثر هنری، دیگران آن را ثبت خواهند کرد.

به گزارش ایسنا، دکتر محمدرضا فارسیان در نشستی با عنوان مولانا در چشم‌انداز جهانی که در دانشکده مهندسی دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد، اظهار کرد: قدیمی‌ترین ترجمه اشعار مولانا در زبان فرانسوی مربوط به حدود 200 سال پیش است که آن هم به صورت ابتدایی از زبان آلمانی وارد زبان فرانسوی شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در فرانسه سعدی، حافظ و خیام جایگاه‌های قدیمی‌تری نسبت به مولانا داشتند و سریع‌تر پذیرش شده‌اند. بعضی‌ها مستقیما به وسیله زبان فارسی و برخی به‌ وسیله ترجمه اشعارشان از سایر زبان‌ها وارد عرصه ادبیات فرانسه شده‌اند.

وی ادامه داد: ترجمه اشعار سعدی به حدود 400 سال پیش در زبان فرانسه باز می‌گردد. اما قدیمی‌ترین ترجمه اشعار مولانا مربوط به حدود 200 سال پیش است که آن هم به صورت ابتدایی از زبان آلمانی وارد زبان فرانسوی شده است. آلمانی‌ها و روسی‌ها در نگاه عرفانی به شعر ایرانی سابقه بیشتری دارند. ما باید به شاعر فرانسوی ایوانویچ اشاره کنیم که لهستانی‌الاصل بود اما در فرانسه زندگی می‌‎کرد. نگاهی که در فرانسه به آثار مولانا شده سه قسم است؛ یکی نگاه دانشگاهی، مقاله‌خیز و پژوهشی است. نگاه دیگر عرفانی و صوفیانه است که شامل عرفان اسلامی و عرفان ایرانی است. نگاه سوم عامیانه و برای مردم عادی جامعه است. آثار منتشر شده و مرتبط با مولانا به یکی از این سه مورد باز می‌گردد.

گرایش یکی از اندیشمندان فرانسوی معاصر از طریق عرفان مولانا به اسلام

فارسیان گفت: از اندیشمندان فرانسوی معاصر ایوانویچ بزرگترین فردی است که به ادبیات ایرانی و عرفانی توجه داشته است. ایشان مولاناشناس است و از طریق عرفان مولانا به اسلام گرایش پیدا کرده است. ایوانویچ در ابتدا به اقبال علاقه‌مند بوده و بعد با مشاهده اشعار اقبال که در اکثر آنها از مولانا تعریف کرده است جذب اشعار و افکار مولانا شد. به این ترتیب ایشان اول با ترجمه آثار مولانا آغاز می‌کند تا اینکه برای ترجمه کل مثنوی حدود 15سال را صرف می‌کند و اولین ترجمه را به زبان فرانسه با کمک یکی از استادان ایرانی چاپ می‌کند. کل آثار ایوانویچ به سمت عرفان و مولانا است. در فرانسه مولانا را به نام رومی می‌شناسند. 

از طریق مولانا سریعتر به خدا نزدیک می‌شویم

عضو هیأت علمی گروه زبان و ادبیات فرانسه دانشگاه فردوسی مشهد بیان کرد: در رابطه با تفاوت عرفای اسلامی و مولانا، ایوانویچ می‌گوید که ما از طریق مولانا سریعتر به خدا نزدیک می‌شویم. به صورت کلی تمام آثار ایوانویچ به مولانا مرتبط است.

فارسیان اظهار کرد: نفر بعد هنری کولدمن است که به صورت ویژه به سهروردی می‌پرداخت و همیشه از مولانا به عنوان مرجع گریزناپذیر در شناخت اندیشه ایرانی و عرفانی نام برده است. او معتقد است که مثنوی را به عنوان یک قرآن فارسی می‌توان نام برد و از مولانا به نام قهرمان مذهب عشق و عاشق دلسوخته نام می‌برد.

وی افزود: اگر بخواهیم کلی‌تر اشاره کنیم باید بگوییم در هند مولانا به صورت ویژه شناخته شده است و در داستان‌های هندی حضور دارد. لفونته هم به صورت غیر مستقیم یعنی از طریق زبان هندی، تحت تاثیر مولانا قرار گرفته است.  بزرگترین نویسنده فرانسوی مونتی بارث است که به صورت ویژه در آثارش از مولانا نام می‌برد. در فرانسه در مراسم صوفیان شرکت می‌کرده و اسم این مراسم را درویشان‌گردان می‌نامند. او به قونیه سفر می‌کند و تلاش می‌کند تا افکار مولانا را در مثنوی بشناسد و عطر و شعر مولانا را باهم در آثارش می‌آمیزد.

فارسیان ادامه داد: کشورهای اروپایی مانند فرانسه استعمارگر بودند و معمولا کشورهای آفریقایی مستعمره فرانسه بودند و ارتباط فرهنگ‌ها سبب شناخت بیشتر آنها از مولانا شد. زبان این‌ها چون فرانسوی بوده باعث شد تا به صورت غیر مستقیم مولانا را بشناسند.

عضو هیأت علمی گروه زبان و ادبیات فرانسه دانشگاه فردوسی مشهد تشریح کرد: آقای ستیه کتابی دارد به نام شراب عرفانی و در آن به نماد شراب و معنای آن اشاره می‌کند و آن را به عرفان متصل می‌کند. آقای ستیه یک کتاب دارد به نام هفت رساله که البته این کتاب هشت رساله دارد اما بخاطر اینکه در اسلام عدد هفت مقدس است اسم کتاب را هفت رساله می‌گذارد و عنوان یکی از رساله‌ها را در تیتر کتاب نمی‌آورد.

وی ادامه داد: کمی معاصرتر به دکتر نهال تجدد و دکتر لیلی انور برمی‌خوریم، تجدد در فرانسه زندگی می‌کند و دو کتاب در جهت شناخت مردم عام از مولانا با عنوان «عارف جان سوخته» و «در جست‌وجوی مولانا» می‌نویسد. خانوم تجدد نقش اساسی در شناخت مولانا به وسیله مردم عادی فرانسه ایفا می‌کند. دکتر لیلی انور استاد دانشگاه هستند و در فرانسه بزرگ شده‌اند ایشان هم به صورت ویژه بر روی اشعار مولانا کار می‌کنند. مرجع فعلی فرانسوی‌ها برای زندگی،افکار و اشعار مولانا دکتر انور است. وی دو کتاب «رومی مذهب عشق» و «شب» را نوشته است.

اگر برای ساخت فیلم در مورد مولانا بی‌توجهی کنیم دیگران آن را ثبت می‌کنند

فارسیان اظهار کرد: در ایران تلاشی شد برای ساخت فیلمی در رابطه با مولانا که البته با مشکلاتی روبه‌رو شد. هم اکنون در فرانسه اواخر ساخت فیلمی است به نام مولانا و سازنده آن اقای کریر است که از کارگردانان و فیلم‌سازان برتر فرانسوی است. اگر ما بیش از این بی‌توجهی کنیم در ساخت این اثر هنری، دیگران آن را ثبت خواهند کرد. در ادبیات مدرن فرانسه نویسندگان بسیار خوبی مانند لوکیزیو وجود دارد، این نویسنده پر طرفدار کتاب‌های رمان با سبقه عرفانی دارد و در کارهایش از مولانا الهام می‌گیرد.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی علمی و آموزشی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۴۰۱۴۸۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

زندگی سالم و دیندارانه با مشاوره اسلامی

یکی از مباحث مهم دینی که در آیات قرآن به آن تاکید بسیار شده، مشورت با دیگران و استفاده از نظرات و رهنمودهای افراد خردمند و آگاه است. احادیث بسیار زیادی از ائمه اطهار(ع) نیز درباره توجه به مشورت واهمیت و فایده آن به ما رسیده است؛ نخستین و مهمترین سود مشورت با دیگران در این روایات، مشارکت و استفاده از عقل و خرد دیگران و در نتیجه قرار گرفتن در مسیر نجات و خوشبختی است. به مناسبت نهم اردیبهشت، روز روانشناس و مشاور، درباره جایگاه مشاوره در دین اسلام با حجت الاسلام دکتر رضا مهکام، رئیس موسسه تخصصی یاوران سلامت روان و عضو هیات علمی گروه روانشناسی مؤسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی به گفتگو نشسته‌ایم.

اگر موافق باشید گفتگو را با بیان جایگاه و اهمیت مشاوره در دین مبین اسلام آغاز کنیم.

مشورت در اسلام جایگاه بسیار مهمی دارد.  در آیات بسیاری از قران به اهمیت مساله مشورت اشاره شده  شده و حتی یکی از سوره‌های این کتاب آسمانی، شوری نام دارد. برای نمونه خدا در آیه  38 سوره شوری می‌فرماید: «والذین استجابوا لربهم و اقاموا الصلاة و امرهم شوری بینهم و مما رزقناهم ینفقون». یعنی کسانی که امر خدا را اطاعت می‌کنند و نماز را به پا می‌دارند و بین خودشان مشورت می‌کنند و از آنچه روزیشان کردیم انفاق می‌کنند. در آیه 159 سوره آل عمران نیز خداوند به پیامبر(ص) دستور می‌فرماید: «و شاورهم فی الامر فاذا عزمت فتوکل علی الله ان الله یحب المتوکلین». یعنی با مردم مشورت کن و پس از مشورت به هر نتیجه ای که رسیدی به خدا توکل به خدا کن.

در برخی از داستان‌های قران نیز به آثار و نتایج ارزشمند مشورت اشاره شده است؛ مثلا در داستان حضرت یوسف(ع)، وقتی عزیز مصر آن خواب خاص را می‌بیند، از اطرافیان خود مشورت می‌خواهد و در نهایت به سراغ حضرت یوسف(ع) می‌روند و آن حضرت، خواب را تفسیر می‌کند. در داستان حضرت سلیمان(ع) نیز وقتی از ملکه صبا دعوت می‌شود که پیش حضرت سلیمان(ع) برود، ملکه با بزرگان دربارش در این زمینه مشورت می‌کند.

احادیث بسیار زیادی از ائمه اطهار(ع) درباره توجه به مشورت واهمیت و فایده آن به ما رسیده است؛ نخستین سود مشورت در روایات، مشارکت واستفاده از عقل و خرد دیگران و در نتیجه قرار گرفتن در مسیر نجات است. طبیعی است که وقتی با چند نفر مشورت می‌کنیم این مشورت باعث می‌شود از دانش و تجربه و فکر آنها استفاده کنیم، تصمیمات بهتری بگیریم، سلامت روانمان بهتر حفظ شود و کارهایی که انجام می دهیم در مسیر سالم‌تری قرار گیرد. خداوند نیز در آیه 18 سوره زمر می‌فرماید: «الذین یستمعون القول فیتبعون احسنه اولئک الذین هداهم الله و اولئک هم اولوالالباب»: کسانی که همه سخنان را گوش می‌کنند و بهترین رای را انتخاب می‌کنند، آنها را خدا هدایت کرده و صاحب خرد و دانش هستند. فایده دیگر مشاوره با دیگران، بنابر روایات، بحث هدایت است؛ یعنی خدا هدایت بنده را در ذهن دوستان و افراد عاقل و متخصص قرار داده و طبیعتا بهترین مسیرها را می‌توانیم در فضای مشورت پیدا کنیم. نکته دیگر اینکه بنابر روایات کسانی که مشورت نمی‌گیرند به هلاکت می‌افتند یعنی با ندانم‌کاری خودشان را ازچاله به چاه می‌اندازند و فشارهای زیادی را متحمل می‌شوند.  اگر بخواهیم عام تر نگاه کنیم، سلامت روان، خانواده سالم، ازدواج‌های سالم و در ادامه جامعه سالم در مسیر مشاوره گرفتن از افراد متخصص است؛ در واقع سالم و حتی دیندارانه زندگی کردن می‌تواند در گرو یک مشورت درست و به جا باشد.

در احادیث معصومین(ع) برای مشاور خوب چه ویژگی‌هایی بیان شده و در مقابل از مشورت با چه افرادی نهی شده است؟

در احادیث ویژگی‌های زیادی برای مشاور خوب و شایسته ذکر شده: نخستین ویژگی یک مشاور خوب در روایات معصومین(ع)، صاحب خرد و اندیشه بودن است؛ یعنی باید با کسی مشورت کنیم که از قوه تفکر و عقلانیت بالایی برخوردار باشد. طبیعی است که مشورت با فرد کم خرد نتیجه معکوس دارد و ما را از راه به در می‌کند.  دومین ویژگی مشاور خوب، داشتن تخصص است یعنی باید در هر زمینه‌ای، از افرادی که تخصص کافی دارند مشورت بگیریم. سومین ویژگی یک مشاور خوب، متدین بودن اوست. منظور از متدین بودن، مومن و مقید بودن به آداب دینی است؛ در روایات گفته شده که فرد خداترس چون در مشورت با دیگران خدا را در نظر می‌گیرد تلاش می‌کند بهترین و سالم‌ترین مشورت را به افراد بدهد ولی فردی که از خدا نترسد ممکن است در مشورت خیانت کند. حتی در متن روایت آمده: فرد خداترس و متدین، مسیر سالم را معرفی خواهد کرد. ویژگی دیگر یک مشاور خوب در روایات، حر بودن یا آزاده بودن یعنی در قید و بند دیگران نبودن است. مثلا اگر مشاور وامدار فردی باشد ممکن است در فضای مشورت دچار مشکل شود. ویژگی پنجم، مؤاخات و برادری است.در روایات به عبارت «صدّیقا مؤاخیا» اشاره شده. یعنی با کسی مشورت کن که دوست و برادرگونه باشد؛ یعنی در قبال تو احساس مسئولیت بکند و از کنارت بی اعتنا نگذرد و این دلسوزی را فرد در درون خود داشته باشد.

همچنین در روایات از مشورت با افراد دروغگو ، ترسو است. بخیل، حریص و  دمدمی ومتلون المزاج نهی شده است.

تفاوت مشاوره دینی با غیر دینی چیست و نسبت به آن چه مزایایی دارد؟

پرسش خوبی است؛ مشاورانی که تحصیلات آکادمیک دارند و از مباحث دینی بی اطلاعند، در راهنمایی افراد فقط از علم روانشناسی و مشاوره استفاده می‌کنند و بسیاری از جاها هم مباحثشان مفید و قابل استفاده است. اما طبیعتا افرادی که هم تخصص روانشناسی و هم دینی دارند، علاوه بر دانش روانشناسی از توصیه‌های دینی هم برخوردارند؛ اسلام دین کاملی است و در مورد سبک زندگی، فرزندپروری، خانواده‌داری، مدیریت استرس و بسیاری دیگر از مسائل توصیه های ارزشمندی دارد. مسلم است که این مباحث با فرهنگ ایرانی و اسلامی ما هم عجین شده و با عمل به آنها زندگی‌ سالم‌تری خواهیم داشت.

زهرا دلپذیر

دیگر خبرها

  • زندگی سالم و دیندارانه با مشاوره اسلامی
  • طعنه رسانه فرانسوی به بارسلونا؛ دمونتادا جواب ریمونتادا
  • فرانسه برای امنیت المپیک سامانۀ موشکی قرض می‌گیرد
  • دانشجویان فرانسوی هم به میدان آمدند + فیلم
  • دانشجویان فرانسوی هم به میدان آمدند
  • دانشجویان فرانسوی هم به اعتراضات ضداسرائیلی پیوستند
  • دانشجویان فرانسوی هم به اعتراضات ضد اسرائیلی پیوستند
  • راهی متفاوت طی کن (+فیلم)
  • نظامیان فرانسوی کنار اوکراین علیه روسیه می‌جنگند
  • چگونه کشور‌های جهان از خورشید طلا و از باد پول می‌سازند؟